Podcasting er langt fra noget nyt fænomen. I Danmark var Danmarks Radio de første til at udbrede podcasts, så deres lyttere havde mulighed for at lytte til- eller gense deres yndlingsprogram igen og igen (fx Mads & Monopolet, Spise med Price etc.).
En podcast er, som måske allerede gættet, en lyd- eller video-fil, som kan downloades og afspilles på sin egen computer, smartphone eller tablet. Man kan vælge at abonnere på en hel række af podcasts, som fx lægger et nyt program op hver uge. Det giver fleksibilitet, at man ikke er bundet til tv-skærmen eller radioen på et bestemt tidspunkt, men at man i stedet kan vælge at se/lytte til sin podcast, når det passer ind i ens eget program. Podcasten er således forbundet med en stor grad af frihed, hvilket har gjort den yderst populær blandt pendlere, motionister mv.
Det er relativt enkelt at producere sin egen podcast, hvorfor det er et oplagt værktøj at bruge i undervisningen. Eleverne kan hurtigt lære, at lave deres egne produktioner som kan bruges som oplæg, note, resume af et emne/forløb mv.
En elev-produceret podcast træner elevernes mundtlighed. De har mulighed for at høre deres præsentation igen og igen, og derved få et større indblik i deres mundtlige kompetence. Det kan være grænseoverskridende, når man første gang skal høre sin egen stemme. Så "fremlæggelser" kan evt. ske i mindre grupper, inden man senere kan udvide og fx lægge en lydfil ind i Lectio/Fronter som fælles note for klassen.
Guide til SoundCloud
(INDSÆT INTRO-KLIP FRA YOUTUBE)
Konkrete idéer til podcasting: