- Gæsteforelæsning/Film: 'Die Welle' eller dokumentaren 'The Act of Killing'
Intro:
Gæsteforelæsning v. et øjenvidne til folkedrab:
Hanna Skop
Øjenvidne til jødeforfølgelser i Tyskland og Danmark
Hanna fortæller med udgangspunkt i sin egen historie om, hvordan det var at vokse op i Hitlers Nazityskland. Hanna oplevede Krystalnatten, sin fars deportation til KZ-lejren Buchenwald samt morens kamp for at få sig selv og de tre børn ud af det nazistiske Tyskland. I november 1939 lykkedes det familien at komme til Danmark, men oplevelsen af frihed var kort. Med Danmarks besættelse fulgte nye bekymringer og familiens anstrengelser med at søge om videre emigration til U.S.A. gik i vasken. Jødeaktionen i Oktober 1943 bragte nye udfordringer, og familien blev splittet for en periode. Hanna vil berette om flugten til og tiden i Sverige, hvor kampen for tilværelsen var hård - ikke mindst for forældrene.
Øjvind Kyrø
Forfatter og journalist – og øjenvidne til folkedrabet i Rwanda
I 1994 brød et af de hurtigste folkedrab i nyere tid ud i Rwanda: På 100 dage blev mere end 800.000 mennesker brutalt myrdet. Der var ingen der greb ind i tide. Tværtimod trak FN tropper ud fra landet. Stormagterne, hjælpeorganisationerne og pressen svigtede Rwanda – og deres egne idealer. Øjvind Kyrø fortæller om, hvordan virkeligheden i Rwanda så ud, da folkedrabet brød løs, og han kommer ind på, hvordan mange af de, der flygtede, faktisk var folkedrabets gerningsmænd, som flygtede fra retsforfølgelse. Øjvind rapporterede selv som journalist fra Rwanda under folkedrabet og har mange gange siden været der for at skrive om retsopgøret.
Outro:
Film - 'Die Welle':
Stanley Milgram er en amerikansk socialpsykolog, de ri 1961 foretog et kontroversielt forsøg om lydighed overfor autoriteter. En forsøgsperson tror, han er med i et læringseksperiment. Forsøgspersonen skal give en person stød, hvis de svarer forkert på hukommelsesspørgsmål. En læge står ved siden af og presser forsøgspersonen til at fortsætte. Eksperimentet undersøger, hvor langt almindelige mennesker under indflydelse af en autoritet vil gå i at påføre andre smerte.
Forsøget er blevet gentaget flere gange siden 1961. I en engelsk dokumentarfilm fra 2008 gentages forsøget fra 1961:
http://www.youtube.com/watch?v=BcvSNg0HZwk
http://www.youtube.com/watch?v=IzTuz0mNlwU&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=CmFCoo-cU3Y&NR=1
Spørgsmål til film – Die Welle:
Vil folkedrab kunne finde sted i en moderne europæisk stat?
Er en skoleklasse i dag lige så påvirkelige som i 1967?
Er der strukturer i samfundet, der har forandret præmissen for forsøget?
Hvilke forskelle og ligheder er der mellem Hitlers nazisme og den tyske gymnasielærers ageren i klassen?
I 1967 spurgte en elev den amerikanske historielærer Ron Jones, hvorfor ”en almindelige tysker” ikke gik imod racehadet mod jøderne. Et spørgsmål, der ledte til det eksperiment, som filmen ’Die Welle’ bygger på.
Alternativ dokumentar: The Act of Killing - Director's Cut
I 1965 væltede militæret den indonesiske regering, og over en million mennesker - kommunister, etniske kinesere og intellektuelle - blev udryddet. I filmen, der foregår i byen Medan på øen Sumatra, udfordrer filmskaberne dødspatruljeledere til at dramatisere deres rolle i folkemordet. Resultatet er en surrealistisk filmisk rejse ind i massemordernes forestillinger og fantasier om dem selv og deres ofre. Samtidig giver filmen et indblik i et skræmmende og ekstremt korrupt regime, der ikke blot har ladet morderne slippe for straf, men stadig fejrer dem som helte.