Om filmen – baggrundsoplysninger og handling:
Den 15-årige engelske prinsesse Caroline Mathilde kommer i 1766 til Danmark og bliver gift med den danske konge Christian VII. Ægteskabet viser sig hurtigt at være en katastrofe, da Christian VII er psykisk syg. Han behandler hende dårligt og vil hellere drikke sig fuld med ludere end at være hjemme på slottet.
I 1769 bliver den tyske Johann Struensee ansat som kongens livlæge – og han bliver snart også kongens fortrolige ven. Caroline Mathilde er i begyndelsen meget afvisende over for Struensee, men de finder snart et sjæleligt fællesskab i Oplysningstidens tanker om frihed og reformer. Deres gensidige sympati udvikler sig til et kærlighedsforhold.
Danmark er på dette tidspunkt et enevælde, hvilket betyder, at kongens ord er lov. På grund af Christian VII’s generelle usikkerhed og mangel på politisk interesse har en række adelige overtaget den reelle magt gennem geheimekonseilet. Her vedtages alle landets love, som kongen mekanisk skriver under på.
Ord/begreber :
Oplysningsmand: Person, der gik ind for at ændre samfundet og bl.a. give borgere og bønder mere frihed. Ofte meget kritisk over for religion.
Trykkefrihed: Fra 1661 skulle bøger m.m. godkendes af censuren, hvilket betød, at magthaverne kunne stoppe tekster, der var kritiske over for fx adel eller kirke. Mange oplysningsforfattere var forbudte.
Rousseau: Fransk filosof og pædagog, der meget mod tiden gik ind for fri børneopdragelse.
Voltaire: Fransk forfatter og filosof. En af Oplysningstiden allerstørste tænkere. Meget kritisk over for datidens samfund og kirke. Gik ind for fornuft, frihed, retfærdighed og tolerance.
Stavnsbånd: Lov, der bestemte, at bønder ikke måtte flytte fra den gård, hvor de var født, før de fyldte 40 eller fik lov af herremanden. I praksis betød det, at herremanden ”ejede” sine bønder.
Kopper: Sygdom, der i 1700-tallet hærgede København. Meget høj dødelighed. Struensee afprøvede med held variolation (en forløber for vaccination) på kronprinsen.