Udtalelse af Barack Obama, 28. januar 2011
Få dage efter, at urolighederne i Egypten var brudt ud, førte den amerikanske præsident Barack Obama en telefonsamtale med Hosni Mubarak og udtalte sig herefter om situationen i Egypten på en pressekonference.
”God aften, alle sammen.
Min regering har nøje fulgt situationen i Egypten, og jeg ved, at vi vil få mere at vide i morgen tidlig. I takt med at udviklingen eskalerer, er det vores første prioritet at forhindre sårede eller tab af liv. Så jeg vil være meget tydelig i opfordringen til de egyptiske autoriteter om at afholde sig fra enhver form for vold mod fredelige demonstranter.
Det egyptiske folk har rettigheder, der er universelle. Disse indbefatter retten til fredeligt at kunne mødes og samles, retten til at tale frit, og muligheden for at bestemme dets egen fremtid. Disse er menneskerettigheder. Og USA vil forsvare dem overalt.
Jeg opfordrer samtidig den egyptiske regering til at tilbagekalde dens tiltag mod den fri adgang til internettet, mobiltelefontjenester og sociale netværk, som gør så meget for at forbinde mennesker i det 21. århundrede.
Samtidig har de, der protesterer på gaderne, en forpligtigelse til at udtrykke sig fredeligt. Vold og ødelæggelse vil ikke føre til de reformer, som de stræber efter.
Fremover må denne omskiftelige situation forvandles til en håbets situation. USA har et tæt partnerskab med Egypten, og vi har samarbejdet på mange områder, heriblandt arbejdet sammen for at fremme en mere fredelig region. Men vi har også gjort det tydeligt, at reformer er nødvendige – politiske, sociale og økonomiske reformer, som imødekommer det egyptiske folks ønsker.
I fraværet af disse reformer har klagerne over tid hobet sig op. Da præsident Mubarak i aften talte til det egyptiske folk, lovede han et bedre demokrati og flere økonomiske muligheder. Jeg talte med ham lige efter hans tale, og jeg fortalte ham, at han har et ansvar at sætte handling bag disse ord, at foretage konkrete handlinger, der lever op til dette løfte.
Vold vil ikke imødekomme det egyptiske folks klager. Og undertrykkelse af ideer vil aldrig få dem til at forsvinde. Hvad der er behov for lige nu er konkrete tiltag, der fremmer det egyptiske folks rettigheder: en meningsfyldt dialog mellem styret og dets indbyggere, og en politisk forandring der fører til en fremtid med større frihed og muligheder og retfærdighed for det egyptiske folk.
Egyptens fremtid bestemmes i sidste ende af det egyptiske folk. Og jeg mener, at det egyptiske folk vil det samme som alle – et bedre liv for os selv og vores børn, og en regering der er retfærdig, retskaffen og lydhør. Det egyptiske folk vil ganske enkelt have en fremtid, der er passende for arvingerne til en gammel, mægtig civilisation.
USA vil altid deltage i forfølgelsen af en sådan fremtid. Og vi er indstillet på at samarbejde med den egyptiske regering og det egyptiske folk – alle parter – for at nå den.
Alverdens regeringer har en forpligtigelse til at svare deres indbyggere. Det er sandt her i USA; det er sandt i Asien; det er sandt i Europa; det er sandt i Afrika; og det er ganske givet sandt i den arabiske verden, hvor en ny generation af borgere har retten til at blive hørt.
Da jeg besøgte Cairo, kort tid efter at jeg var blevet valgt til præsident, sagde jeg, at alle regeringer må fastholde magt gennem enighed, ikke tvang. Det er den eneste måde, hvorpå det egyptiske folk kan opnå den fremtid det fortjener.
Der vil sikkert komme svære dage. Men USA vil fortsætte med at kæmpe for det egyptiske folks rettigheder og samarbejde med dets regering i forfølgelsen af en fremtid, der er mere retfærdig, mere fri og mere håbefuld.
Mange tak.”
(Oversat af J.B. Meier)
Udtalelse af USA´s udenrigsminister John Kerry, 2. marts 2013 (uddrag)
I februar 2013 tog den nyudnævnte amerikanske udenrigsminister John Kerry på en rundrejse til ni europæiske og mellemøstlige lande. Som det 6. land besøgte han Egypten. I begyndelsen af marts 2013 frigav USA 250 mio. $ i støtte til Egypten efter den egyptiske præsident Mohamed Morsis forsikring om at gennemføre skrappe økonomiske reformer. Efter et møde i Cairo 2. marts med den egyptiske udenrigsminister Mohamed Amr fremlagde Kerry sine tanker om forholdet mellem USA og Egypten på en pressekonference.
"Jeg understreger på vegne af præsident Obama og det amerikanske folk, at vi kommer som venner af det egyptiske folk, ikke som venner af én regering eller én person eller ét parti eller én ideologi, men af det egyptiske folk.
Udenrigsministeren og jeg har netop haft et første konstruktivt møde, hvor vi diskuterede en række vigtige emner: Syrien, fredsprocessen i Mellemøsten, og vi blev enige om at fortsætte disse diskussioner (…).
Og vi vil med sikkerhed indgående diskutere, hvordan USA fortsat kan hjælpe det egyptiske folk med at nå dets målsætning om demokrati og lige muligheder. Som jeres venner og partnere gennem lang tid støtter det amerikanske folk Egyptens politiske og økonomiske succes og vil hjælpe i arbejdet hermed.
Og jeg understreger endnu engang meget tydeligt, at vi ikke er her for at blande os. Jeg er kommet for at lytte. Vi er ikke kommet for at tvinge nogen til at gøre noget bestemt. Men vi har en holdning, og jeg vil med sikkerhed udtrykke den. Men det vi støtter er demokrati og det egyptiske folk og den egyptiske nation. Og vi ser frem til at arbejde med at lytte til hele det egyptiske folk, mens vi følger dets vej, hvad det vælger at gøre for at nå frem til økonomisk styrke, et levende demokrati og regional fred og sikkerhed."
Oversat af J.B. Meier. Du kan læse hele udtalelsen her.
Udtalelse af vicepræsident Joe Biden 7.6. 2010 (uddrag)
Udtalelse af den amerikanske vicepræsident Joe Biden om mødet med den egyptiske præsident Hosni Mubarak, 7. juni 2010 (uddrag)
“Jeg er præsident Mubarak taknemmelig for hans gæstfrihed, og for muligheden for at diskutere en lang række emner. Egypten og USA deler et fælles ønske om at opleve fred og økonomisk fremgang i Mellemøsten, Nordafrika og Sudan. Jeg takker Egypten for den ledende rolle, landet har spillet i at støtte disse prioriteter.
I dag har præsident Mubarak og jeg bekræftet vores forpligtelse til at nå en omfattende fred i regionen. USA anerkender og påskynder Egyptens lederrolle i disse bestræbelser.
(…)
USA ser frem til en fortsat dialog med Egypten om en lang række emner, heriblandt Egyptens fortsatte politiske og økonomiske reformering. Sådanne elementer som respekt for menneskerettighederne og behovet for at fortsætte arbejdet med at skabe et levende civilsamfund og en mere åben politisk konkurrence er afgørende for Egypten for at kunne forblive stærk og tjene som rollemodel for regionen.”
(Oversat af J.B. Meier)
Meningsmålinger
Gallupundersøgelse, september 2012 (Mellemøsten og USA)
Holdning til USA i udvalgte lande i Mellemøsten og Nordafrika i perioden januar-maj 2012.
Fra: Gallup, september 2012