At se film i historie er formentlig noget vi alle gør; ligesom mange af os ser historiske film også når vi holder fri. Film og tv er stærke medier, de levendegør bogstaveligt talt historien, og alene derfor appellerer de til os. Og med god ret. Film er historiske fremstillinger, dvs. det er fortolkninger og formidling af en bestemt opfattelse af et begivenhedsforløb, der lidt firkantet sagt adskiller sig fra historiske fremstillinger i bogform ved ofte at være lavet af ikke-faghistorikere. Der findes dog utallige undtagelser.
I udgangspunktet kan film betragtes på samme måde, som man læser fremstillinger og kilder, dvs. bruge sin sunde fornuft og kildekritiske sans. Som regel vil man opleve at den historie, der berettes er anderledes end, den man kender fra skrift. Alene af den grund at den tid, en film varer, en væsentlig kortere end den tid historien har udspillet sig. Instruktøren har med andre ord været nødt til at træffe nogle valg om, hvad der eventuelt kunne udelades, men også med henblik på at fortælle en god historie.
Grundlæggende er den kildekritiske metode dog den samme, men allerførst må man gøre sig klart :
• Hvilken type film er der tale om? Fiktion eller dokumentar (herunder ren dokumentar, der kan være enten autoritativ eller blot observerende eller blandingsform, den såkaldte dokudrama hvor dele af fiktion anvendt)?
• Hvem er afsender/instruktør/filmselskab? Fx dansk eller international – hvilken betydning?
• Hvornår er filmen lavet? Ofte i forbindelse med årsdage el. lign. Hvilken betydning har det?
• Hvilken historie/begivenhed skildres? Og igen skal man huske om det er fiktion, virkelighed eller en blanding, der ønskes skildret.
• Hvordan er billedsiden udformet? (lys, skygge, klipning, vinkling, perspektiv og med hvilken effekt).
• Hvordan er lydsiden udformet? (speaker kommentar, autentiske lyde etc.) Belæres vi, underholdes vi, ironi, humor, sarkasme, og betydningen heraf, samt selvfølgelig brugen af lydeffekter?
• Hvilken tendens har filmen? (motiv, intention, hvilken historie vil gerne fortælles og hvorfor).