Om Bantikka:
Frem til 1860: Tidlig historie
Bantikkas befolkning består af to etniske grupper, sanesere (ca. 80%) og minolere (20%). Saneserne er traditionelt agerdyrkere, mens minolerne traditionelt er omrejsende handlende eller lokale ledere. På trods af mindre konflikter om landbrugsjord lever de to grupper fredeligt sammen og handler og gifter sig indbyrdes. I 1860 bliver Bantikka en fransk koloni.
1860 til 1960: Koloni
Den franske kolonimagt vælger at bruge minolerne til at styre landet, fordi minolerne ofte har ledelsen i de små lokalsamfund. Flertallet saneserne derimod bliver set som uegnede til at være ledere og bliver sat til at arbejde i den stort anlagte frugtproduktion. Kolonistyret skaber på den måde en lille, minolsk overklasse med adgang til uddannelse og gode jobs. Saneserne bliver derimod efterhånden en stor, nedgjort underklasse. I 1950’erne begynder det store sanesiske flertal at gøre oprør mod kolonistyrets indretning. De kræver mere indflydelse og demokrati.
1960: Selvstændighed
I 1960 får Bantikka selvstændighed og flertalsstyre, og saneserne får magten ved et demokratisk valg. Minolerne får næsten ingen indflydelse under det nye system, men beholder deres jobs i administration og service, mens saneserne fortsat mest arbejder med landbrug og frugtdyrkning.
1980’erne: Borgerkrig
Op gennem 1970’erne og 1980’erne sidder saneserne tungt på magten. Men i midten af 1980’erne begynder minolerne at kræve indflydelse og selvbestemmelse; de er trods alt en femtedel af befolkningen. Det fører til en væbnet kamp mellem minolske oprørere og Bantikkas hær, der mest består af sanesere. Efter to års borgerkrig bliver der indgået en våbenhvile mellem oprørerne og de sanesiske magthavere om større lighed mellem minolere og sanesere. FN indsætter en observationsstyrke til at overvåge, at fredsaftalen bliver gennemført. Styrken bliver med tiden reduceret, men har fortsat sin tilstedeværelse i landet med 1000 mand heraf 50 danske FN-soldater.
1990’erne: Vejen til folkedrab
I slutningen af 1990’erne begynder det at gå skidt for Bantikka. Lave verdenspriser på frugt og dårlig høst flere år i træk kaster landet ud i en økonomisk krise. Selvom det påvirker alle på Bantikka, er saneserne de mest udsatte. Det er saneserne, der bliver fyret i tusindvis, fordi der ikke mere arbejde at få i frugtindustrien. Landets præsident Damaro Sutok, der er kendt for sine yderliggående holdninger, skyder skylden for landets problemer på minolerne. Ifølge præsident Sutok har minolerne siden uafhængigheden haft planer om at overtage magten i landet og gøre saneserne til deres slaver. Præsident Sutoks løsning er at fjerne minolerne fra Bantikka. Helt fjerne dem.
Bantikka i tal
Placering: Bantikka ligger i Middelhavet mellem Sardinien og Mallorca.
Befolkning: Ca. 5 millioner. Landet er et af de tættest befolkede i Europa.
Areal: 10.000 km2 (svarende til Fyns og Sjællands arealer tilsammen).
Hovedstad: Tolva med ca. 1 million indbyggere.
Befolkning: 78% af befolkningen er etniske sanesere, 19% er etniske minolere, mens de sidste 3% har anden etnisk afstamning især fransk.
Sprog: Bantikkansk (officielt).
Regering: Damaro Sutok har været præsident for Bantikka siden 1990. Gennem de sidste par år har han mindsket de folkevalgte politikeres indflydelse, så Bantikka reelt er et diktatur.
Religion: Befolkningen er overvejende katolsk.
Historie: Bantikka var en fransk koloni indtil 1960, hvor øen fik sin selvstændighed. Østatens historie har været præget af perioder med uro mellem de to største etniske grupper – saneserne og minolerne. Situationen kulminerede i 1980’erne, da en borgerkrig mellem de to grupper brød ud. Der blev efterfølgende indgået en fredsaftale, som i dag overvåges af en mindre FN-styrke. Bantikka har i de senere år oplevet en økonomisk nedtur, og arbejdsløsheden er steget drastisk.
Geografi: Den sydlige del af øen består af marker og skove, mens midten er domineret af et højland af bjerge med sparsom vegetation. På den nordlige del af øen rejser bjergkæden Sierra Madre sig 1890 meter over havets overflade.
Klima: Kystområderne på Bantikka er frodige med meget nedbør, mens det indre af øen er fattig på vegetation om sommeren.
Gennemsnitstemperaturen ligger i vinterhalvåret på 13 grader og 22 grader i sommerhalvåret.