Slaget ved Nasiriyah
D. 23. marts, 2003 kom en amerikansk militær konvoj i baghold nær den irakiske by Nasiriyah. Konvojen skulle oprindeligt have patruljeret rundt om byen, men kørte forkert og drejede i stedet direkte ind i hjertet af byen. Bagholdsangrebet var således ikke planlagt, da irakerne ikke kunne havde vist, at konvojen var på vej.
Amerikanernes kort over byen var utilstrækkelige, og de havde svært ved at navigere i byens smalle gader. Pludselig kom konvojen under angreb fra irakiske styrker, og det militære køretøj, som Jessica Lynch kørte i, blev ramt af en granat, hvilket efterlod hende alvorligt såret.
Et kort over Irak, der viser byen Nasiriyah, hvor Jessica Lynch og hendes militære konvoj d. 23. marts i 2003 blev udsat for et bagholdsangreb af den irakiske hær. Nasiriyah ligger nordvest for den vigtige irakiske by, Basra.
Hun blev taget til fange af irakiske styrker, og fik af amerikanerne betegnelsen M.I.A. (Missing In Action). Fem soldater blev tilfangetaget, mens 11 andre amerikanske soldater døde ved angrebet, heriblandt hendes tætte veninde Lori Piestewa.
En video af nogle af de tilfangetagne soldater blev efterfølgende vist på den verdensomspændte TV-kanal Al Jazeera. Videoen viste desuden et antal døde soldater, som alle havde skudsår i hovedet. Senere blev videomateriale, der viste Jessica Lynch på et irakisk hospital, fundet og vist frem til den vestlige verden.
P.O.W.
Efter noget tid i den irakiske hærs varetægt blev Jessica Lynch bragt til et hospital i Nasiriyah, som den irakiske hær og vigtige regeringsfolk brugte som base for militære operationer. Efter et tip fra den 32-årig irakisk advokat Mohammed Odeh al Rehaief, oprindelig alene benævnt "Mohammed", kom den amerikanske hær på sporet af Lynch's opholdssted.
Indledende rapporter indikerede, at al Rehaifs kone var sygeplejerske på det hospital, hvor Lynch blev holdt fanget. Under et besøg skulle al Rehaif angiveligt have lagt mærke til, at sikkerheden på hospitalet var forhøjet, ligesom han skulle have observeret en irakisk officer slå den tilfangetagne Jessica Lynch. Hans historie er senere blevet anfægtet af læger, der arbejdede på hospitalet og som sagde, at personalet behandlede hende godt og beskyttede hende fra de irakiske soldater. Dette er efterfølgende blevet bekræftet af Jessica Lynch selv.
Ifølge al Rehaif gik han 10 km til et amerikansk checkpoint for at informere amerikanerne om Lynch's opholdssted. efter at være blevet forhørt, blev han sendt tilbage for at indsamle yderligere information, der skulle bruges i en redningsaktion. Al Rehaif vendte angiveligt tilbage med fem forskellige kort over hospitalet samt detaljer om vagtskifte, sikkerhedsplaner mv.
Den amerikanske hær fik angiveligt flere rapporter, der bekræftede Lynch's opholdssted på hospitalet i Nasiryiah.
Menig Jessica Lynch før afrejsen til Irak
Derfor blev en unavngiven person sendt ind på hospitalet med et skjult kamera for at filme indgange, udgange og den hurtigste rute til og fra Lynch's placering.
Redningsaktionen
D. 1. april, 2003, iscenesatte medlemmer af Navy Seals et afledningsangreb på en nærliggende by for at trække irakiske soldater væk fra hospitalet. Kort tid efter angreb amerikanske specialstyrker et natligt angreb, hvor man hentede Jessica Lynch og ligene af otte amerikanske soldater ud af hospitalet.
På et indledende pressemøde d. 2. april, 2003, frigav Pentagon en fem minutter lang video af redningsaktionen, og man påstod, at Lynch havde utallige stik- og skudsår, samtidig med at hun viste tegn på at være blevet afhørt og tortureret. Irakiske læger og sygeplejersker, der var til stede på hospitalet, afviste dog denne påstand, og beskrev i stedet Lynch's skader som "en brækket arm, et brækket lårben og en forstuvet ankel".
Dette still-billede viser Jessica Lynch på en båre under rednings-aktionen d. 1. april, 2003
Skader der stemte overens med dem, som man ville få i et færdselsuheld. Der var iføle dem ingen tegn på hverken stik- eller skudsår. Disse rapporter blev senere bekræftet i en lækket rapport d. 10. juli, 2003.
Lynch blev hurtigt fragtet fra Irak til Kuwait, og videre til den amerikanske flyvebase Ramstein i Tyskland, hvor hendes familie ventede.
Ligene af 11 amerikanske soldater blev hentet ud fra hospitalet i Nasiryiah, heraf otte soldater fra Lynch's deling. De blev senere alle tildelt Purple Heart posthumt. Detaljer om deres død er aldrig blevet frigivet.
Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Jessica_Lynch
Frit oversat af Jeppe Elmelund van Ee