Tuberkulose
Af Dorthe Dangvard Pedersen
I 1800-tallet var tuberkulose en meget almindelig sygdom i Danmark. Det var en sygdom, der ofte førte døden med sig. I dag bliver få danskere smittet med tuberkulose, men i mindre rige dele af verden er den stadig meget udbredt.
Før medicinen mod tuberkulose blev opfundet, sendte man folk afsted til særlige opholdssteder, hvor frisk luft og sund kost skulle styrke deres helbred. På billedet ses børn på en kuranstalt for tuberkulose i 1930'erne.
©Ukendt fotograf, 1930'erne. Scanpix.
Smitte
Tyskeren Robert Koch opdagede i 1882, at tuberkulose opstod, når man blev smittet med en bakterie. Bakterien blev overført fra kvæg til mennesker gennem madvarer som mælk og ost. Mellem mennesker blev den overført ved hoste og nys. Sygdommen gik ikke altid i udbrud, selvom man blev smittet. Den brød ud, hvis man i forvejen havde et dårligt helbred.
Sygdomstegn
Bakterien førtes rundt med blodet og kunne angribe alle dele af kroppen. Tuberkulose i lungerne var den mest udbredte type. Sygdommen viste sig som feber, vægttab, træthed, hoste og spyt af slim og blod. Derudover blev der dannet knuder i den syges organer. Tuberkulose kunne også sidde i knogler og led, der hævede op og blev betændte. I ryggen fik betændelsen ryghvirvlerne til at falde sammen, så den syge fik en pukkelryg.
Tuberkulose i Danmark
Tuberkulose kom til Danmark i middelalderen. Men først fra 1800-tallet ved man præcist, hvor mange der led af sygdommen. I 1850 døde hver femte af tuberkulose. Sult, sygdom og dårlig kost var ikke unormalt dengang. Men fra starten af 1900-tallet blev færre mennesker syge, fordi man nu havde bedre leveforhold. De bedre leveforhold gjorde, at folks helbred var bedre. I Danmark smittes i dag ca. 400 personer hvert år med tuberkulose.
Behandling
I 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet fandtes der ingen medicin mod tuberkulose. Derfor blev der lavet særlige hjem for de syge. Sund kost, hvile og frisk luft skulle gøre kroppen stærk, så sygdommen ikke brød ud.
I 1922 blev en vaccine mod tuberkulose opfundet. 30 år senere begyndte man at bruge en bestemt medicin, der kunne gøre de syge raske.
Vidste du, at ...
man i 1600- og 1700-tallets England og Frankrig anvendte "kongelig berøring" som behandling mod tuberkulose? Kongen berørte den syge, mens præster læste op fra Bibelen.
Tuberkulose i nutiden
Omkring en tredjedel af verdens befolkning har i dag tuberkulose. Sygdommen findes især i lande, hvor folks leveforhold er ringere end i Europa. Der spredes sygdommen hurtigt specielt i familier eller fængsler, hvor folk bor tæt sammen. Hvert år bliver ca. ni millioner i verden smittet med tuberkulose. Langt færre mennesker bliver dog smittet eller dør af sygdommen i dag end i fx 1990.
Tuberkuloses udbredelse i 2001. Farverne viser antal syge pr. 100.000 indbyggere.
©Global Atlas of Infectious Diseases, WHO.
HistorieLab om tuberkulose
Tuberkulose er en sygdom, der fremkaldes af tuberkelbakterier. Der findes flere former for tuberkulose. Den mest almindelige er lungetuberkulose. Den skyldes, at bakterien skaber en betændelse i den ene eller begge lunger. Bakterien kan også angribe andre steder i kroppen bl.a. knogler, maven og tarmene.
Når en person med ubehandlet tuberkulose hoster, nyser eller snakker spredes bakterien med de mikroskopiske dråber, som kommer fra mund og næse.
Tuberkulose har været udbredt i flere tusind år. Undersøgelser af knogler fra egyptiske mumier helt tilbage fra 3.300 f.v.t. viser, at de i levende live led af tuberkulose. Nogle forskere mener, at tuberkelbakterien har eksisteret i millioner af år, og menneskeheden altid har døjet med den.
Forskerne regner med, at ca. 1/3 af Jordens befolkning har tuberkelbakterier i kroppen. Kun hos få procent udvikler den sig til egentlig tuberkulose. Tuberkulose kan behandles med en særlig slags antibiotika. Behandlingen varer dog flere måneder. Derfor har ikke alle har adgang til behandling. Det er især udbredt i fattige lande, hvor mange må leve under dårlige levevilkår. Hvert år dør over en million mennesker af tuberkulose. De fleste er børn og unge.
Indtil begyndelsen af 1900-tallet var tuberkulose en almindelig sygdom i Danmark. Det skønnes, at hver 6. dansker døde af tuberkulose. Døde man ikke, fik man alvorlige skader på lunger, knogler og led. Fra 1870’erne steg antallet af danskere, der var smittet med tuberkulose. Det skyldes bl.a. at flere flyttede til de større byer, hvor de måtte bo i overfyldte og usunde lejligheder.
I 1882 identificerede den tyske læge Robert Koch tuberkelbakterien. I 1890 testede Koch en tuberkulose-vaccine, som så ud til at virke på dyr. Det blev slået stort op. Men det viste sig, at vaccine ikke virkede på mennesker.
Fra 1921 til 1980 blev alle danske børn tilbudt en vaccination, der gav en vis beskyttelse mod tuberkulose. Behandling, bedre kost, boligforhold, hygiejne betød, at tuberkulosen stort set forsvandt. Da der også kunne være bivirkninger ved vaccinationen mod tuberkulose, stoppede tilbuddet. Der er dog stadig et par hundrede, som hvert år må i behandling for sygdommen. For få år siden blev der udviklet en mere effektiv vaccine.
Kilde: https://historielab.dk/til-undervisningen/kildebank/epidemier/1-tuberkulose/