Den spanske syge
Billede fra en dansk sygestue med patienter der har fået den spanske syge.
Periode:
Mellemkrigstiden
Formål:
Opnå indsigt i hvordan man forsøgte at inddæmme sygdommen i Danmark
Kort opgave:
Læs teksten 'Mirakelmidlet penicillin'
Forklar kort, hvilken betydning penicillin har haft for folkesundheden
Hvad var baggrunden for Flemings interesse i kampen mod bakterier?
Hvilken betydning kunne penicillin have haft for behandling af den spanske syge?
Introduktion
Den spanske syge hærgede i hele verden lige efter afslutningen på 1. verdenskrig. Man vurderer, at omkring 20-40 millioner mennesker mistede livet – heraf 15.000-18.000 danskere.
Sygdommen var en influenzaepidemi, der satte sig i luftvejene. Sygdommen var atypisk, idet den ramte om sommeren og primært angreb unge mennesker. Der fandtes ikke en vaccine mod influenzaen, så lægerne var magtesløse. Myndighederne udgav gode råd til, hvordan man kunne prøve at undgå at smitte hinanden.
Baggrundsviden
Læs om Den spanske syge 1918-1920 hos Dansk Sygeplejehistorisk Museum.
Opgave 1: Kildearbejde
Læs kilden Indberetning fra Horsens lægekreds om foranstaltninger mod udbredelse af influenzaen, 1919. Kilden er først gengivet i original udgave og til sidst i en læsevenlig udgave.
Besvar spørgsmålene:
Hvilke tiltag har man gjort i Horsens by for at inddæmme smitten?
Hvilken befolkningsgruppe gjaldt tiltagene for?
Virkede tiltagene?
Jul under den spanske syge
"I går gik vi ind i årets sidste måned. Om en tre ugers tid skal vi atter fejre jul! Det bliver en mærkelig jul i år. Efter fire års krigsjul skal vi i år fejre den store fest med bevidstheden om, at krigen er sluttet. Det burde vel derfor være en glædesfest - og dog, helt ublandet vil glæden næppe blive. Krigen og hvad der fulgte i dens kølvand, har sat sine dybe spor indenfor vort samfund. Først og fremmest i den spanske syge. I mange hjem landet over vil sygdommen eller mindet om dem, der bukkede under for den farende sot, dryppe malurt i glædens bæger."
Sådan skrev Fyens Stiftstidende den 2. december 1918. Danmark og Odense var i 1918 ramt af den spanske syge. Epidemiens første to bølger havde skyllet ind over landet. Så da julen nærmede sig, trængte mange til et lyspunkt i mørket. Men odenseanerne og danskerne betalte en høj pris for julefejringen.
Billede: Stammer fra Fyns Socialdemokrat den 17. december og således ikke fra den citerede artikel (Stadsarkivet)
Opgave 2: En artikel fra fortiden:
Som journalist skal du i efteråret 1918 skrive en artikel til Berlingske Tidende om den spanske syge, som hærgede landet.
Artiklen skal opsættes korrekt med overskrift, intro, relevante fotos, inddrage citater fra (fiktive?) personer osv.
Som journalist bestemmer du selv vinkling mm, men artiklen skal tage udgangspunkt lektien, tekster læst i timen samt i følgende kilder:
Hvis du har brug for yderligere kilder til din historie, så kan de findes herunder...
NB. Hvis du har lyst til at prøve kræfter med at prompte en AI, fx ChatGBT, så sig til - så er der lidt andre krav til produktion
Opsætning, fx Canva
Kontrol af kilder - lever de op til kravene for troværdighed?
Evaluering:
Udvalgte historier læses højt