Hvad er kaosbold?
Hvis man ser på de fleste af de såkaldt "traditionelle" boldspil, som f.eks. håndbold, fodbold, volleyball og basketball, vil man hurtigt opdage, at der er en række fælleselementer eller basisfærdigheder der gør sig gældende i alle disse boldspil. Det kan godt være, at måden at bruge elementerne på og vægtningen af dem er højst forskellige fra spil til spil, men det er helt sikkert, at de fleste boldspil har en hel del til fælles. Hvis man forestiller sig, at man laver et afkog af alle disse boldspil-basiselementer ender man op med noget vi passende kan kalde for kaosbold/boldbasis.
Hvorfor så gøre det? Hensigten med kaosbold er at udvikle spillernes fortrolighed med bolde i al almindelighed og give dem en mulighed for at forstå de fælles taktiske, tekniske, psykiske og sociale kvaliteter der er i alle boldspil. Hermed kan de overføre disse fra den ene aktivitet til den anden.
Boldbasis er sjovt, ikke kun for spillerne men så sandelig også for træneren. Som træner lærer man nye elementer og nye undervisningsmetoder man måske ikke var klar over.
Ethvert boldspil kan deles op i fem forskellige "størrelser":
Disse fem "størrelser" danner rammerne om ethvert boldspil. Hvis man laver en ændring i bare en af de fem "størrelser" vil det ofte medføre nogle kraftige ændringer i måden spillet bliver udført på. Så meget om rammerne. Hvad med indholdet?
Boldspil består groft sagt af fire elementer:
Hvorfor anvende kaosbold?
Både som grundtræning og som leg er kaosbold en absolut nødvendighed (det sociale element), men også som et redskab til at udvikle spillernes taktiske og tekniske evner. I kaosbold har du som træner også en mulighed for at udvikle din egen viden om boldspil i al almindelighed. Mange boldlege er fantastisk gode til træning af elementer som spacing, koordination, kreativitet - ligesom de altid er sjove!
Ved at vide meget om kaosbold ved man også meget om hvordan og af hvilke elementer boldspil er bygget op - dette er en god hjælp til selv at udvikle nye øvelser og indgange til undervisning i boldspil. Erfaringen viser, at en alsidig og ikke specialiseret træning giver en bedre indlæring af de grundlæggende færdigheder.