1788 Landboreformerne
Mens enevælden i Frankrig blev afskaffet ved den blodige Franske Revolution (1789-99), foregik udviklingen i Danmark relativt fredeligt. På Vesterbrogade foran Københavns Hovedbanegård står Frihedsstøtten, som blev rejst få år efter de store forandringer, der blev påbegyndt med landboreformerne. På en af siderne af obelisken står:
"Kongen bød Stavnsbaandet skal ophøre, Landboe Lovene gives Orden og Kraft, at den frie Bonde kan vorde kiek og oplyst, flittig og god, hæderlig borger, Lykkelig."
Dette monument er blevet opfattet som udtryk for taknemmelige bønders hyldest til den konge, der gav dem friheden, men er snarere et minde, som datidens regering satte over sig selv. I virkeligheden stadfæstede den enevældige konge kun en udvikling, som allerede var i gang.
Det gamle system med få store godser, der lod jorden dyrke af fæstebønder, der betalte landgilde og gjorde hover (dvs. arbejde på herregården) var ved at blive urentabelt. Der var gode afsætningsmuligheder for danske landbrugsvarer, og godsejerne havde samlet deres jord omkring hovedgårdene og ønskede en god og stabil arbejdskraft. Der var problemer med hoveriet, da det var problematisk for bønderne med det omfattende arbejde på herremandens jord, når de også skulle passe deres egen. Samtidig kunne godsejerne se deres fordel i at sælge de fjernest liggende jorde til tidligere fæstere, der fik mulighed for at købe den jord, som de altid havde dyrket.
Denne udvikling splittede bondestanden i på den ene side en gruppe husmænd og jordløse bønder, som måtte sælge deres arbejdskraft til godsejerne, der nu fik stabil lavtlønnet heltidsarbejdskraft, og på den anden side en stor middelklasse af selvstændige og selvbevidste selvejerbønder. Det var en udvikling, der på længere sigt kom til at afskaffe enevælden og indføre demokratiet. Den store middelklasse af selvstændige gårdejere kom til at præge det danske samfund økonomisk, politisk og kulturelt i 1800-tallet og langt ind i 1900-tallet.
Baggrund for landboreformerne
Men tilbage i 1733 var bønderne eller blevet pålagt endnu en restriktion, da stavnsbåndet blev indført. Stavnsbåndet dikterede, at bønderne hørte til på det gods, hvor det var født, og at de skulle blive der fra de var 14 til 36 år. Senere blev aldersgrænsen skubbet, så det var fra 4 til 40 år. Baggrunden var dårlige tider i landbruget, og denne foranstaltning skulle forhindre arbejdskraften i at rejse andre steder hen, da det var vanskeligt at få fæstegårdene besat. Det var en indskrænkning i bondens i forvejen begrænsede personlige frihed, da det i realiteten betød, at ingen kunne flytte, da man som 40-årig enten nærmede sid den gennemsnitlige levealder eller var bundet af familiebånd. Stavnsbåndet kan opfattes som det gamle feudale systems sidste, men barske krampetrækning.
Men fra midten af 1700-tallet havde Danmark økonomisk højkunjunktur, som delvist var fremkaldt af de mange krige mellem Europas stormagter, der gav gode afsætningsmuligheder for neutrale landes produkter. Landbrugsproduktionen steg markant, og de fremsynede godsejere interesserede sig for foranstaltninger til forbedring af produktionen. Samtidigt vendte mange bønder sig mod det stadigt mere belastende hoveri, der efterhånden havde et omfang af 3-4 dage om ugen, fordi godserne dyrkede stadig større områder. Hoveriet var forhadt, da det var ødelæggende for fæstebøndernes egen produktion, navnlig i forbindelse med såning og høst.
Denne udvikling medførte, at kon Frederik V i 1755 opfordrede landets borgere til at indsende forslag til, hvordan landet kunne blomstre. Den enevældige administration følte åbenbart et behov for at høre befolkningen, og den var klar over, at der rørte sig en sådan debat blandt fremskridtsvenlige godsejere og borgerlige. Censurbestemmelserne blev lempet, og i 1757 blev der nedsat en kommision, som skulle arbejde for en forbedring af landbrugsproduktionen. Denne kommision barslede med forslag om landsbyfællesskabets ophævelse og udflytning af gårdene, udbredelse af selveje, afskaffelse af hoveri, stavnsbåndets ophævelse og bondens frigørelse fra godsejernes juridiske kontrol. Men intet af alt dette blev i første omgang ført ud i livet.
I 1770-72 blev der under Struensees reformstyre gjort forberedelser til stavnsbåndets ophævelse, og der blev lagt en øvre grænse på hoveriet. Disse initiativer blev dog bremsede under styret 1772-84, hvor man kun interesserede sig for tekniske forbedringer, og hvor loven om udskiftning fra 1781 fra 1781 satte gang i den udvikling, at nogle af gårdene, der siden middelalderen havde ligget samlet i landsbyen, flyttede ud, og gårdenes jorde blev samlet omkring selve bedriften. Udskiftningen, som man kaldte det, kan endnu i dag aflæses i landskabet.
Eksempel på udskiftning (udflyttet landsby) i Aarslev By. Efter udskiftnngen blev syv gårde flyttet ud, mens seks gårde forblev i landsbyen og fik jord i 'kileform', en såkaldt stjerneudskiftning.
I 1784 overtog kronprins Frederik magten fra sin sindssyge far Christian VII med et dynamisk team af oplysningstidens repræsentanter. Det satte skub i reformerne, og Den Store Landbrugskommision barslede med en række reformer, der fuldstændigt forandrede ejendoms- og produktionsforholdene i dansk landbrug. 1787 blev vidne til en lov, der sikrede bøndernes retsstilling over for godsejerne, og bønderne blev personligt frie, men den lov, der mere end nogen anden kom til at symbolisere landboreformerne, nemlig stavnsbåndets ophævelse, blev udstedt i 1788. I 1799 kom en lov, der fastsatte en øvre grænse for hoveri, og som fastslog, at der hvor hoveriet var afløst af en pengeydelse, kunne det ikke genindføres. Samtidig blev flere og flere godsejere interesserede i at sælge jorden til deres tidligere fæstebønder, og det gik så stærkt, at omkring 1815 var ca. 2/3 af bønderne selvejere. Konjunkturerne for landbruget var gode, og der opstod pengeinstitutter, der kunne hjælpe bønderne med de lån, der var nødvendige for at overtage bedrifterne. Endelig var skoleloven fra 1814 et resultat af den store reformperiode - undervisningspligt i 7 år og ret til gratis offentlig skolegang.
Indfødsretten 1776
Enevælden gav i perioder med svage konger muligheder for, at dynamiske embedsmænd kunne få overordentlig stor magt. I perioden 1770-72 regerede den tyske læge Johan Friederich Struensee i den sindssyge kong Christian VII's navn. Struensee havde stiftet bekendtskab med kongen, da denne var på dannelsesrejse i Europa. Struensee havde en beroligende indflydelse på den syge majestæt og blev hans livlæge. I den position fik han stor indflydelse på den danske regerings politik, indtil han fra 1770 stort set regerede alene i kongens navn. Struensee var under indflydelse af tidens oplysningstankegang og gennemførte et hav af reformer i den korte tid, han styrede landet.
Struensee havde også et intimt forhold til den sindssyge konges dronning Caroline Mathilde, og han fik et barn med hende. Han blev fældet ved et kup i begyndelsen af 1772, hvorefter han blev dømt efter kongeloven fra 1665, der fastsatte den højeste straf for majestætsforbrydelser. Struensee blev halshugget, radbrækket og sat på hjul og stejle til skræk og advarsel. De fleste af hans
Johann Friedrich Struensee Caroline Mathilde
reformer blev afskaffet, men man bibeholdt den trykkefrihed, som Struensee havde indført, og som var med til at fælde ham.
Som reaktion på Struensees tyske styre og det forhold, at store dele af den "danske" embedsadel var af tysk afstamning, indførte man i 1776 'Indfødsretten'. Denne lov betød, at man for at opnå et embede i helstaten Danmark-Norge, Slesvig og Holsten skulle være født i et af disse lande. Den danske helstat var en multinational og flerspoglig stat, hvor der blev talt dansk, norsk, tysk og frisisk. Det adskilte ikke folkeslagene, hvilket sprog de talte, for de var alle kongens undersåtter, og en egentlig nationalfølelse kendte man formodentlig ikke før i 1800-tallet.
Ytringsfriheden, i praksis trykkefrihed, blev udnyttet af fremskridtsvenlige borgerlige i det enevældige Danmark. Den oplyste enevælde var i sin praktiske politik lydhør over for den offentlige mening, der i disse år var under indflydelse af de store omvæltninger ude i verden. Den Amerikanske Uafhængighedserklæring og Frihedskrig og Den Franske Revolution satte nye standarder. Selv efter at Den Franske Revolution var gået ind i sin radikale periode, og efter at Ludvig XVI. og hans dronning var blevet henrettet i 1793, kunne man i Danmark skrive, hvad man ville, selv om mange kronede hoveder efter begivenhederne i Frankrig frygtede for en lignende udvikling i deres lande. Men i 1799 kom Trykkefrihedsforordningen, som betød censur. en del radikale danske skribenter blev ofre for denne lov. Nogle blev udvist af landet, andre blev fængslet i perioder, og atter andre blev underkastet livsvarig censur.
Udenrigspolitik 1720-1814
Danmark undgik at blive indblandet i 1700-tallets mange europæiske krige, og i slutningen af århundredet drog danske købmænd fordel af neutralitetspolitikken. Konflikterne mellem de europæiske stormagter gav danske skibe gode muligheder for at sejle med varer til og fra de krigsførende magter i en sådan grad, at perioden i slutningen af 1700-tallet kaldes den florissante, den blomstrende handelsperiode. Men på grund af den store europæiske konflikt, som var et resultat af revolutionskrigene, der gik over i napoleonskrigene, blev det stadigt vanskeligere for Danmark at opretholde den praksis, at danske skibe frit kunne sejle med varer til og fra de krigsførende magter. Den danske regering indførte en aktiv konvojeringspolitik og valgte at lade danske orlogsskibe ekskortere handelsskibene. Denne politik resulterede i sammenstød med England, der var verdens førende sømagt.
For ikke at stå alene i konflikten indgik Danmark et væbnet neutralitetsforbund med de andre neutrale lande Sverige, Rusland og Preussen. England opfattede dette som en provokation, og i 1801 udrustede England en kæmpemæssig flåde, der sejlede ind i Østersøen for at ordne forholdene. Danmark havde på den tid en meget betydelig flåde, som dog ikke kunne sammenlignes med den engleske. I foråret 1801 kunne den svenske og russiske flåde ikke nå at komme til hjælp, og Danmark måtte alene tage det første slag for det væbnede neutralitetsforbund. Det resulterede i det berømte Slaget på Reden, hvor den danske flåde blev lagt i en flydende fæstningsvold uden for Københavns havn. Den engelske søhelt Nelson var næstkommanderende for den engelske flåde, og ved en kombination af overlegne styrker og krigslist sejrede englænderne i det store slag.
Den afsluttende fase af Slaget på Reden, 1801. Maleri af C. A. Lorentzen
Det klare danske nederlag blev i Danmark opfattet som en halv sejr elle ri hvert fald uafgjort. At slaget også på engelsk side blev opfattet som et stort og hårdt slag vidner statuen på Trafalgar Square i London om. På den ene side af dette mægte monument over Lord Nelsons tre største sømilitære sejre står "The Battle of Copenhagen 1801". Danmark havde været nødsaget til at tage den udsigtsløse konfrontation, som landet ikke havde forberedt sig på, for at være troværdig som partner i det væbnede neutralitetsforbund. Dette forbund ophørte kort efter, da Rusland trak sig ud.
I 1806 gik napoleonskrigene ind i en fase, hvor Napoleon ønskede at udsulte England ved den såkaldte fastlandsspærring. Den gik ud på, at afskære englænderne fra at handle med de europæiske lande ved at lukke havnene for engelske skive. I den situation blev den dansk-norske flåde af englænderne opfattet som en trussel, og den engelske regering forlangte den danske orlogsflåde udleveret. Det kunne den danske regering ikke gå med til, og i sensommeren 1807 kom englænderne igen. Da det havde været ret omkostningskrævende i 1801 at tage kampen op med den danske flåde foran København, valgte englænderne en anden strategi. De gik i land med et meget stort antal tropper, omringede hovedstaden og påbegyndte det første historiske eksempel på et terrorbombardement af en civilbefolkning - københavnerne. Efter tre dage, og efter at store dele af byen lå i ruiner, var den danske regering mør, og englænderne kunne sejle væk med hele orlogsflåden.
Københavns Bombardement natten mellem 4. og 5. september 1807 set fra Kgs. Nytorv. Maleri af C. A. Lorentzen
Danmark valgte herefter at alliere sig med Napoleon, og perioden 1807-1814 kaldes derfor for englandskrigene, selvom der ikke var mange egentlige krigshandlinger. Englænderne nøjedes med at beherske de danske farvande med deres orlogsflåde og med at besætte visse strategisk beliggende øer.
Danmarks påtvungne alliance med Napoleon kom til at koste dyrt. De store udgifter til hæren, de dårlige økonomiske betingelser for handelen som følge af krigen betød, at landet gik fallit. Der opstod inflation, og i 1813 greb man til en total pengeombytning, hvor man kun fik én ny rigsdaler for seks gamle. Og ved fredsslutningen efter napoleonskrigene i 1814 mistede Danmark Norge til sverige, som havde formået at spille sine kort bedre, og Norge indgik personalunion med Sverige, indtil det i 1905 opnåede selvstændighed.
Dansk guldalder?
Perioden 1800-1850 kaldes for Guldalderen. Det er ikke en historisk betegnelse, men knytter sig alene til udviklingen inden for litteratur og kunst. Der er i øvrigt ikke meget guldalder over perioden, hvor Danmark mister Norge, går bankerot, oplever stor fattigdom, og hvor ytringsfriheden indskrænkes.
Som reaktion på katastroferne opstår der en nationalromantisk strømning inden for litteratur og billedkunst. Guldaldermalerne valgte ofte nationale motiver, og forfattere skildrede ældre heroisk dansk historie. I 1819 blev der udskrevet en konkurrence om en dansk nationalsang. Der indkom mange forslag, og til trods for at Adam Oehlenschlägers "Der er et yndigt land" ikke vandt dengang, blev det alligevel denne fredsommelige hyldest til landet, der skal bestå "så længe Bøge spejler sin Top i Bølgen blå", der vandt på lang sigt.
Ved fredsafslutningen efter napoleonskrigene var de tyske stater blevet lovet, at der skulle oprettes stænderforsamlinger i landene i Det Tyske Forbund. De gamle stænderforsamlinger havde ikke haft stor indflydelse. De var også kun blevet indkaldt med uregelmæssige mellemrum, når staterne var i krise, hvis løsning krævede alle stænders aktive medvirken. Men i den udvikling i retning af demokrati, der var blevet sat i gang af Den Franske revolution, og som blev modarbejdet af de enevældige fyrster, var stænderforsamlingerne et kompromis. I hertugdømmerne var der ideer om én stænderforsamling for Slesvig-Holsten, men den danske regering besluttede, at der skulle være fire stænderforsamlinger for rigets fire dele: Holsten, Slesvig, Jylland og Øerne. Der var snævre rammer for, hvem der kunne vælges til stænderforsamlingerne, ligesom det var begrænset, hvilke spørgsmål forsamlingerne måtte beskæftige sig med - således var den politiske styreform, enevælden, ikke til debat. Stænderforsamlingerne var kun rådgivende og bestod af godsejere, bønder og borgere. Men da det kun var ejendomsbesiddere over en vis størrelse, der havde valgret, var det kun den velhavende del af den mandlige befolkning, der havde stemmeret. Man valgte samtidig at begrænse stænderforsamlingernes "magt" ved ikke at tillade mere end to stænderforsamlinger at holde møde samtidigt.
Til trods for mange begrænsninger gav stænderforsamlingerne nogle befolkningsgrupper de første erfaringer med en demokratisk institution. Og fra slutningen af 1830'erne pressede stærke kræfter i borgerskabet og blandt gårdejerne på for at få ændret det politiske system og for en liberalisering af det økonomiske liv, som var hæmmet af kongelige privilegier, monopoler og snævrede lavsregler.
Oversigt - Landboreformerne
1733 Stavnsbåndet indføres
1770 Christian VII's livlæge, Struensee, får enevældig magt
1772 Struensee arresteres og henrettes
1784 Kronprins Frederik (senere VI) overtager magten
1788 Stavnsbåndet ophæves som en af landboreformerne
1799 Trykkefriheden indskrænkes og P. A. Heiberg landsforvises
1801 Slaget på Reden
1814 Den nye skolelov indfører 7 års undervisningspligt
Danmark må afstå Norge
1834 Stænderforsamlingerne
Danmarkshistorisk oversigt, s. 53-60