Danmark ejede kolonier i Vestindien fra 1755-1917 og var verdens 7. største slavenation. Danske plantageejere på det tre øer St. Croix, St. Jan og St. Thomas holdt slaver, der blandt andet arbejdede i sukkermarkerne og som husslaver. Slaveriet blev afskaffet på De dansk Vestindiske Øer i 1848, efter at man i mange år i Europa havde diskuteret om slaveriet skulle forbydes.
Billede nr. 1 er en akvarel malet af Frederik von Scholten i 1833, generalguvernør Peter von Scholtens bror. Det forestiller plantagen Constitution Hill på Skt. Croix.
Billede nr. 2 maleri af Hugo Larsen, 1905, portræt af nanny med barn, fra Skt. Thomas
Tekst nr. 3 er den danske læge Paul Iserts beretning om forholdene for slaverne på øen Skt. Croix, 1783-87. Isert opholdt sig på øerne i 1780’erne.
”(…) Jorden hakkes til dyrkning i den ulykkelige negers sved, og da prisen for negre stiger hvert år, presser planterne [plantageejerne] så meget arbejde af dem som muligt uden at dræbe dem. Den almindelige behandling af disse stakler, især dem ved markarbejde, er udenfor al menneskelighed. Jeg så det. Åh, havde jeg dog aldrig set det. Jeg så, hvordan man for ringe, ofte indbildte forseelser bandt dem til pælen og offentlig med slavepisken sønderflængede deres kød. De flestes ryg bærer for livstid blodige beviser på mishandling med pisken. (…)”
Billede nr. 4 er et fotografi, der forestiller en træhytte fra Vestindien, ca. 1898