Af Lone Leegaard
Forestil dig, at en ny og ukendt sygdom rammer Europa. Der er ingen kur, og intet kan stoppe den. Folk dør som fluer omkring dig. Sådan har det været for datidens mennesker, når pesten ramte. Sygdommen blev også kaldt "den sorte død".
Tre levende konger møder tre døde. I båndene, som de døde holder, står der: "Hvad I er, var vi" og "Hvad vi er, bliver I". Det er en påmindelse om, at pesten og døden rammer alle - også rige folk og folk i kongehuset.
©Bregninge Kirke, ca. 1375. Camilla Luise Dahl.
Pesten rammer Europa
Pesten ramte Syditalien første gang i 1347. Den spredte sig som den sorte død nordpå gennem hele Europa på lidt over tre år. Man mener, at omkring en tredjedel af Europas befolkning døde. De næste 400 år ramte pesten Europa mange gange.
Pesten kommer til Europa
https://www.dr.dk/skole/mediaitem/urn:dr:mu:programcard:50b3ffa4860d9a252cf35c9d
Den sorte død kommer til Danmark
Danmark blev ramt af pesten første gang i 1350, men det er usikkert, hvordan det skete. I en slags vandrehistorie fortalte man senere, at pesten kom til Jyllands vestkyst med et strandet skib fra England.
Hvad var og er pest?
Pesten var en ukendt sygdom. Den viste sig især ved store bylder i lysken, armhulerne og bag ørerne. Men den viste sig også på anden vis ved høj feber, voldsom hovedpine, små bylder og misfarvninger på kroppen. Folk døde som regel efter bare tre dage. Lægerne kunne intet gøre. Tidligere troede man, at pesten kun smittede gennem lopper fra syge rotter. Men i dag ved vi, at pest var meget mere smitsom. Den kan fx også smitte direkte gennem luften fra menneske til menneske ligesom influenza.
Pestlægen var en skræmmende person. Hans runde hat fortalte, at han var læge. Jakken var lang, og han bar læderstøvler, læderhandsker og en uhyggelig "fuglemaske"med stærke urter i "næbbet", så han ikke blev påvirket af den urene luft ved patienten. Pinden brugte han til at prikke til patienten.
Ian Spackman, 2011. Wikimedia Commons.
Pesten spredes
Folk flygtede, hver gang pesten ramte en by. På den måde spredte de pesten både over land og vand. Derfor blev byerne spærret af, så ingen kunne rejse ud og ind. Alle, der var syge, blev holdt væk fra andre mennesker. Gadens tiggere blev ofte spærret inde. De fattige syge blev stuvet sammen på overfyldte hospitaler. Ofte fik de ingen hjælp her. De rige kunne derimod betale for en privat læge.
Guds straf?
Pesten spredte sig hurtigt og dødbringende. Hverken medicin eller læger kunne stoppe den sorte døds hærgen. Man spurgte sig selv, hvorfor denne ustoppelige plage havde ramt Europa. Mange kiggede mod himlen efter svar. Var det Guds straf?
Pesten i København 1711
I 1710 ramte pesten Helsingør, og den spredte sig til København i 1711. 22.535 mennesker døde i København. Det var over en tredjedel af befolkningen. Der var ikke plads på byens kirkegårde. Ligene hobede sig op, selvom der blev indviet en ny kirkegård med massegrave uden for byens volde ved Østerport. Det var det sidste pestangreb i Danmark.
Følgerne af sygdommen
Før pesten i 1347 var Europa overbefolket. Der var ikke frugtbar jord nok til alle, og sulten truede. Landarbejderne havde meget dårlige vilkår hos godsejerne, der ejede jorden. Men efter pesten var der mangel på folk. Derfor fik de resterende arbejdere mange steder bedre vilkår. De fik mere mad, mere fritid eller flere penge.